Laivan keula halkoo jälleen kerran välimerta. Välimeri toivottaa sinellään Suomalais laivan tervetulleeksi. Meri painuu hetkeksi osittain sivuun laivan keulan työntämänä. Vanavesi jää suoraksi leveäksi vaahtovanojen rajaamaksi "valtatieksi" ahteriin. Se kertoo kokeneelle katselijalle muodollaan, tuulen ja merivirtojen suunnan. Delffiinit keula-aallolla ovat suorittaneet vahdin vaihdon. Välimeren delffiinit ovat jotenkin pienemmän ja siromman näköisiä kuin Atlantin veljet ja sisaret.                                                          Espanjan puolella kohoavat Sierra Nevadan vuoret korkeuksiin.

                  -Siinä se on, toreatorien ja senoriittojen maa. Olisi mukava käydä sielläkin ja syödä aamiaiseksi vaikka sitä tortillaa. Maistella päivän mittaan jotain hyvää viiniä vaikkapa Kataloonian alueelta. Tietenkin käytäisiin myös härkätaistelussa. Jostain korkealta vuorelta ihailtaisiin tovi maisemia. Illalla katseltaisiin ensin kuinka aurinko laskee mereen.  Myöhemmin katseltaisiin vielä kuinka kuu nousisi loistamaan Sierra Moren ylle ja katselemaan touhujamme senoriittojen kanssa.  

                    Afrikan puolella Atlas vuoret kurkottavat vielä kokeammalle kuin Sierra Nevada. Pian nähtäisiin myös Euroopan korkein tulivuori Etna. Nuorempien merimiesten mieli kävi kaikesta tästä seikkailun makuisesta odotuksesta malttamattomaksi.

                     Nyt välimerta kyntävät moottorialukset. Tämä meri on nähnyt koko merenkulun kirjon. Kanootit ja kaleerit sekä kaikenlaiset purjealukset ovat saapuneet sen satamiin arvokkaine mauste- ja arvo lasteineen. Tämän meren syvyyksissä lepää miljoonien arvoiset kulta ja taide aarteet.  Täällä on purjehdittu valloittamaan maita ja taisteltu uskon puolesta. On myös surmattu uskonnon vuoksi ja tehty kostoretkiä. Meren jumalat ovat olleet sekä lempeitä että julmia purjehtijoita kohtaan.

                      Täällä se Odysseuskin aikoinaan purreltaan merta ihaili ja seilasi.  Vältäen täpärästi seireenien kutsut. Seireenit olivat kuolonhaltijoita joilla oli naisen ylävartalo, mutta linnun muu olemus. Odysseus oli viisas merenkävijä, jolla oli uskollinen Penelope puoliso kotona odottamassa. Kosijat piirittivät Penelopea, joka viivytti kosijoitaan kutomansa kankaan valmistumista odotuttaen. Öisin Penelope purki kangasta, ettei olisi joutunut täyttämään lupauksiaan.- Lammi viihdytti nuorempia kertomalla Tarinoita Kreikkalaisen Homeroksen Odysseijaa vapaasti muunnellen.  Tarinat kiehtoivat, saaden mielikuvituksen villiin laukkaan. Kallekin tuijotti kaukaisia saaria sen näköisenä, kuin olisi jo kuullut seireenien ihanat  kutsulaulut. ..Viimein hän puisteli päätään ja lähti askareisiinsa.

                      Vahdin ajot vaihtoineen seurasivat toisiaan. Päivät kuluivat leppoisasti. Välimeri pisti parastaan ilmojen suhteen. Miehistö vietti melkein kaiken vapaa-aikansa kannella. Vain nukkumaan ja ruokailemaan mentiin sisätiloihin. Kiireetön olotila tarttui, kuin tuulen tuomana ahterikannella istujiin. Sirokko, saharasta puhaltava tuuli, sai ilman lämpenemään Suomalaisen mittapuun mukaan laiskistuttavan leudoksi. Teki mieli velttoilla ja viettää siestaa, tuota lounaan jälkeistä lepohetkeä mahdollisimman pitkään.