Halpaa merimies viinaa on kautta aikojen yritetty salakuljettaa maihin. Tullit ovat puolestaan tehneet parhaansa, ettei puuha onnistuisi. Kerrotaan tässä erään kokin ovela salakuljetus konsti.

                        Laiva oli saapunut Suomen aluevesille, kun huomattiin pyssänpuolen miehillä olevan runsaasti ylimääräistä viinaa. Kokki oli siivoamassa uuniin unohtunutta silakkalaatikkoa pois, sitä oli jäänyt peräti pellillinen käyttämättä. Hän sai mielestään ovelan tuuman päähänsä. Kokki jättikin laatikon muhimaan uuniin. Samalla hän mietti tarkoin kuinka paljon saisi viinaa uuniin jemmatuksi, kun satsi olisi tarpeeksi luotaantyöntävän hajuinen. Kaksitoista pulloa mahtuisi hyvin uuniiin, se oli määrä joka piti tullin silmiltä tällä kertaa peittää!

                        Muutaman päivän päästä alkoi satsi olla tarpeeksi "kypsää" tarkoitukseensa. Ihasteltiin yhdessä kamalaa katkua joka uunista kohosi. Osa viinaksista työnnettiin silakkalaatikon joukkoon ja peitettiin käyvillä perunoilla sekä silakoilla. Osa pulloista jouduttiin vain työntämään uunipellin alle piiloon.  Tuoksu oli todella väkevä kun perunoita hieman liikautti. Kokki kehui tuoksua ja sanoi sen olevan melkein yhtä karmeaa kuin eräässä ruotsalaisessa "kalaherkussa", joka haisi suorastaan märäntyneelle. Johan pitäisi olla kova tullimies jos uunia aikoisi ruveta nenällään nuuskimaan.

                         Laiva saapui satamaan ja tulli tuli laivaan. He löysivätkin joitain täkkimiesten hätäisesti tekemiä kätköjä. Kukaan ei kuitenkaan tunnustanut viinaksia piilottaneensa. Tullimiehet tulivat myös pyssään ja penkoivat siellä. Eräs heistä pysähtyi uunin viereen ja alkoi haukkua kokin huonoa hygieniaa. Haju leijui uunista vaikka luukku oli kiinni. Tulli kumartui ja aukaisi uuninluukun  kurkistaen uuniin sisälle. Hän veti kuitenkin  päänsä äkkiä takaisin , ja vetäytyi silmät vuotaen taaemmas.

                 -Mikä tuolla oikein löyhkää ?                                                                                                                                    -            --" Ai  saamari, se silakkalaatikko unohtui uuniin, pitää ryhtyä siivoamaan sitä pois! Kokki huudahti ja otti pari askelta kohti uunia.  Tulli kimpaantui ja sanoi ettei nyt siivota mitään. Toimi saisi odottaa kunnes he olivat poistuneet. Tulli ei kauan pyssässä viipynyt, sillä niin karmea katku uunista pääsi livahtamaan ulos, jo lyhyenkin luukun avauksen takia.   

                         Myöhemmin kun jemmattuja viinaksia maisteltiin, todettiin ettei niiden aromi ollut kärsinyt hajuisessa piilossa lainkaan. Oltiin jopa sitä mieltä, että ne maistuivat paremmille kuin muut tropit, koska olivat onnistuneet ovelasti tullin silmän välttämään!