Shebekki. Kuva: Meeri Pohjankukka.

      Laiva kyntää Atlantia. Päivät tahtovat väkisinkin muuttua samanlaisiksi puuduttaviksi toistensa toisinnoiksi. 

       Lammi on päättänyt ruveta pesemään työfarmareitaan. Istuksitaan ahteritäkillä ja katsellaan kun matruusi touhuaa pyykkiensä parissa. Hän pujottaa narun housun lahkeesta sisään, vetää siihen reilusti päätä ja tekee paalusolmun. Ylijäävän narun hän pujottaa vielä puseron hihoista läpi tehden sitten pitävän solmun kaiken päätteeksi. Mäntysuopaa leikataan pienet siivut kaikkiin taskuihin. Köyden toinen pää solmitaan huolellisesti kiinni reelinkiin. Tämän jälkeen hän laskee pyykin pyörimään aluksen potkurivirtaan kohtuullisen matkan päähän.

     -Ok, pesukone on käynnistetty! sanoo Lammi ja kelloaan vilkaisten poistuu kannelta. Kun pesuaika on hänen mielestään täynnä, ilmestyy Lammi takaisin vetämään pyykit ylös.

      -Puhdasta tuli, niinkuin aina ennenkin. Vielä makeavesi huuhtelu ja kuivaus. Hän tuumii irroitellessaan pyykkinsä köydestä......

      Nuoremmat merimiehet seurasivat matruusin tekemisiä tarkkoina. Stappi sai työvaatteiden pesu inspiraattion muutamaa päivää myöhemmin. Hän teki kaiken mielestään aivan samoin kuin Lammikin. -Stappi otti hieman punssia pyykkipäivän ratoksi....

      Stappi ilmestyi mielestään sopivan pesuajan jälkeen vetämään pyykkiään ylös potkurivirrasta.  -Kylläpäs olikin likaiset farmarit, nyt ne ei painakkaan kuin puolet siitä mitä laskiessa! Hän tuumii vetäessään köydestä pyykkiä ylös. -Kauankos sinä sitä pyykiä siellä meressä pidit? Häneltä kysytään. Osa merimiehistä tajuaa jo mistä nyt on kysymys. Stappi  katsoo kelloaan, silmät hieman karsassa juomien vaikutuksesta.

     -En ole varma, mutta taisi siinä mennä puoli tuntia! ... Tai , menikö sittenkin peräti tunti! Hän alkaa epäröidä. Totuus paljastuu kun hän saa farkut vedettyä kannelle. Pitkistä housuista on tullut eräänlaiset hassut sortsit. Molemmat lahkeet on lyhentyneet reisipituuteen, repale-reunaiseksi hapsumalliksi. Vain sivusauman kohta on vahvempana säilynyt entisen pituisena kapeana naruna.  -Voi samperin samperi, taisi mennä pesussa peräti puolitoista tuntia. Manaa puolikas surkean näköisiä housujaan.

     -Ei tuossa mitään hätää ole, leikkaa vain nuo sauman rämmälät pois, niin voit vielä käyttää housujasi. Häntä opastetaan.  -Niin ja noita hapsujakin voit vähän lyhentää, etteivät tartu töijätessä törnin rakoon. Lammikin opastaa nuorempaa!

                                            Loppu.