Entisaikojen merimehet saivat usein asuttavakseen laivan vaarallisimman paikan aivan laivan keulasta. Siellä keulapakan alla nukkuivat kaikki merimiehet samoilla lavereilla, eli niinkuin tuo vanha sanakirja ( merimiessanakirja v. 1863 ) kertoo. "Pakikunta: Niin kutsutaan se osa laivan wäestöä, eli ne miehet jotka syöwät samasta pakista ja nukkuwat samoilla tiloilla."

                                      Tuo laivan keulan hytti oli usein kostea ja kylmä, varsinkin pohjoisilla vesillä. Ahdas se tietenkin oli myös. Ankkurikettingin boxi oli aivan sen vieressä, ellei peräti samassa tilassa. Se oli omiaan pitämään tilat epämukavina. Eipä siis ollut ihme, että merimiehiä kiinnosti kovasti tulevat kelit. Niiden ennustamiseen käytettiin aikaisemmin mainitun alkeellisen ilmapuntarin (ilmojen ennustus ase) lisäksi, kaikki tunnetut ennustuskeinot. Eräs konsti oli pilvien muotojen ja värien mukaan ennustaminen. Vanha merimiessanakirja kertoo aiheesta seuraavanlaista; "Töyräspilvi: Niin sanotaan auringon laskeutuwan, jos se illan suussa näyttää painuwan taiwaan ranteella olewaan synkkään pilween. Semmoisen auringon laskulle kokoontuneiden töyräs-pilwien sanotaan enustawan pahaa ilmaa." Toinen ennusmerkki tuosta samasta lähteestä kertoo; "Pyinen ilma: Semmoinen ilma mikä wähittäin tyyntyy ja wähittäin kiihtyy wäkewäksi äkkipäiseksi myrskyksi. Taiwas on silloin peitetty epätasaiseksi mustilla pilwillä. Jota mustempi pilwi on ja jota alempana taiwaan rantaa se asustelee, sitä ankarampi tuuli on pilwestä odotettawa." 

                                       Myös Elmon tulien uskottiin tarkoittavan ilmestymisellään toisinaan kovaa ilmaa. Tosin niistä saatiin muitakin ennusteita. "Elmon tulet: Ennen kowaa ilmaa näkywät walkeat raakojen nokissa. Kun niitä näkyy raakojen nokissa kaksi yhtaikaa( Kastor ja Pollux ) tietää se onnea. Ainoastaan yksi ( Helena ) tietää pahaa." Elmon tulet olivat entisaikojen merimiehille selittämätön ilmiö, jonka ilmestyminen saattoi saada aikaan pelonsekaisia tunteita. Nykyisin tiedetään niiden olevan yläpuolella olevan ukkospilven sähkökentän  aiheuttamia sähkö purkauksia, eli ns. Korona purkauksia.   Pyhä Elmo on erityisesti merimiesten suojeluspyhimys. Nimi ilmiölle saatiinkin juuri siitä syystä, että nuo salaperäiset tulet hähtiin ensin juuri laivojen mastoissa.