Vuonna 1572 perustutti Juhanna kolmas Poriin laivaveistämön. Veistämölllä työskenteli tuolloin  60. miestä. Laivanrakennus aloitettin silloin valitsemalla metsästä sopivat puut. Puita kuivateltiin talven yli rakennuskelpoisiksi. Terva oli tärkeä tuote niin Suomelle kuin laivoillekin. Tervaa alettiin  Suomesta viedä puutavaran ja turkisten kera jo varhaisessa vaiheessa. Laivat rakennettiin huolellisesti tervalla viimeistellen, jotta ne kestäisivät pitkään purjehdus kelpoisina. Ennen laivan vesille laskua sen pohja käsiteltiin ohuehkolla kuparilla. Tätä kutsuttiin matokerraksi, kuten myös myöhemmin käytettyjä lyijy ja myrkkymaaleja.

                                      Helsinkiläinen frekatti Andres Johan Nordenskiöld on ilmoitettu ensimmäiseksi Suomalais alukseksi joka ylitti Atlantin. Tämä tapahtui 1769. Alus vei rahtia Cadizista Havannaan. Päälikkönä toimi J.S. Sundman.

                                       Kuri oli merellä ankara noina entisaikoina, sillä esim. 1500-luvulla vallitsi väljä merilaki. Rankaistuksina saatettiin käyttää muun muassa seuraavia toimia:  1. Heitetään mereen kolme kertaa!  2. Raa'an nokkaan sitominen ja sieltä mereen pudottaminen. 3. Veitsen isku käden läpi mastoon. 4. Miestapon tehnyt sidottiin tapetun ruumiiseen ja heitettiin mereen. 5. Varkaan pää ajeltiin kaljuksi ja siihen kaadettiin kuumaa pikeä. Miestaposta saatettiin rankaista myös jättämällä syyllinen autiolle saarelle.  Vuonna 1667 laki muuttui tarkemmaksi, joskin se oli vielä kovasti ankara sitä vastaan rikkoneille. Esim. Kapteeni sai lyödä kerran kepillä tai läimäyttää kämmenellä, jos löi useammin sai lyödä takaisin. 1790-luvulla Walpole laivassa teloitettiin viisi miestä. Syynä oli hyökkäys perämiestä vastaan. Raipparangaistukset olivat yleisiä samoin kölhaalaus. Ruoskiminen kiellettiin laivoilla vasta 1870. Miehistön keski-ikä oli 1700-luvulla 26 vuotta.

                                       Suurin Suomessa rekisteröity rauta-frekatti oli uusikaupunkilainen Cambrian Princess. Se myytiin 1915 vuonna Helsinkiin ja edelleen Italiaan. V.1918 saksalainen sukellusvene upotti sen.