"Kemal Ataturk' ia sanotaan Turkin isäksi. Hänet valittiin presidentiksi vuonna 1923. Hän aloitti Turkin länsimaistamis kampanjan. Tuolloin Turkista tuli myös tasavalta. V.1928 siirryttiin siellä käyttämään Latinalaisia kirjaimia. Vuonna 1938 Kemal Ataturk kuoli. Hänen jälkeensä presidentiksi nousi Ismet Inonu, joka hallitsi aina vuoteen 1950 asti. Hänen jälkeensä presidentiksi tuli Mahmut Celal Bayar".- Eräs vanhempi matruusi kertoi pikaisen katsauksen Turkin hallitsijoista.

                   Laiva hidasti vauhtia. Hetken kuluttua potkuri jauhoi pakkia. Ankkurikettingin rytmikäs kolina kertoi, että tuli odotettavaksi tovi, ennenkuin päästäisiin läpi Bosporin salmesta. Minareetejä näkyy terävine torneineen ja sipulin muotoisine kattorakenteineen. Euroopan puolen Istanbul näkyy aika selvästi tähän ankkuripaikalle. Kuuluu huutoja ulkosivulta. "Sinksarit" veneillä liikkuvat kaupustelijat  ovat nähneet ankkuroimis toimen ja ovat heti valmiit kaupantekoon. He tarjoilevat myytäviään pyytäen savukkeita maksuksi. Jotkut rohkeimmat merimiehet vaihtavatkin savukkeilla banaanilikööriä. Oudot hedelmät eivät saa ketään ryhtymään ostoon. Hetken kuluttua kaupanteko tyrehtyykin. "Sinksarit" näkevät toisen ankkurointipuuhissa olevan aluksen ja puksuttavat sitä kohti.

                   Vikasliikenteinen solmukohta Mustallemerelle ja sieltä pois tuleville on Bosporin salmi. Suomalaisille miehille se tarjoaa eksoottisen kokemuksen. -Katsellaan ja kuunnellaan Itämaista tunnelmaa. Rukouskutsut kaikuvat minareeteistä. Ilta-aurinko kultaa sipulikupolit satumaisen kullanvärisiksi. Valkeat rakennukset hohtavat linnamaisina Istanbulin rinteillä. Katselija odottaa melkein milloin tahansa näkevänsä rannalla valkean ratsun, jonka selässä mustakaapuinen mies, retuuttaa ryöstämäänsä neitoa kohden orjattaren kohtaloa! -  Totuuden mukaisesti kuitenkin, juuri nyt, iltarukoushetken aikaan. Islamilais miesten selät ovat kumartuneet nöyrään rukoukseen. Naisväki on kotona turvallisesti. Ilta saapuu yhtä aikaa sekä Istanbuliin, että vastarannan Konstantinnopoliin. Aurinko ei välitä vaikka salmen toinen puoli on Eurooppaa ja toinen Aasiaa. Vielä odottaa reelinkiin nojaava katselija näkevänsä nyt yön tullessa, ovelan näköisen kuun sirpin nousevan seilaamaan taivaalle. Isojen tähtien, kuin tuhannen ja yhden yön tarinoissa, hän odottaa myös syttyvän Aasian puolen taivasta kirkastamaan. Viimein katsoja kuitenkin luovuttaa, on täysikuun aika.... Luotsi ohjaa neuvoillaan aluksen aina Mustanmeren puolelle asti. Sillä hän nousee luotsikutteriin. -Ollaan taas omillamme.